Sociale media: wat moet je nou weer plaatsen?

Foto bij blog “Sociale media: wat moet je nou weer plaatsen?” van ZinVol. Fotograaf: ZinVol - Miranda Apeldoorn.

Een opsteker vooraf. Je denkt, vindt of hebt erin gestampt gekregen dat je “wat met sociale media moet” maar dat is niet altijd waar.

Ik ken ondernemers die geweldig goed zijn in gesprekken. Die dat ook leuk vinden. En die ook voldoende mensen spreken in een gemiddelde week, om daar voor henzelf een fijn, stevig netwerk, doorverwijzers én klanten uit te kunnen halen.

Maak er gebruik van. Ga lekker babbelen en borrelen. Komt je agenda ook vol van met klanten.

Voor alle anderen is dit artikel.

En voor alle ondernemers die kunnen praten als Brugman maar desalniettemin! nog steeds geïnteresseerd zijn in het bijhouden van een of meer sociale media-accounts.

 

Eerst je tijdsinvestering.

Hoeveel tijd kost het bijhouden van sociale media?

3x zoveel als wat je denkt dat het je gaat kosten.

Dat komt zo.

Sociale media proberen mensen zo lang mogelijk op hun website te houden

Daarom werken ze met algoritmes. Daarop baseren ze aan wie ze welk bericht laten zien. Zo hopen ze mensen een beetje leuke, interessante tijdlijn voor te schotelen, waardoor mensen nog héél lang blijven scrollen.

Sociale media vertellen ons niet wat precies de spelregels zijn, bedrijfsgeheim en verdienmodel enzo, maar dit zijn 5 zaken die we in ieder geval weten.

  1. ‘Bereik’ is niet hetzelfde als ‘gezien’.
    Dus als er onder je Facebook-bericht staat: 400 mensen bereikt, dan wil dat zeggen: Facebook heeft het in de tijdlijn van 400 mensen geschoven. Kan zijn dat slechts 80 mensen het bericht ook echt gezien en gelezen hebben.

  2. Je vergroot je bereik eerder door dagelijks iets te plaatsen, dan door dat 1x per week te doen.

  3. Sterker nog, plaats je 1x per week iets?
    Dan bouw je met dat ene bericht wat bereik op ... dat je weer kwijtraakt omdat je een week lang wacht voor je iets nieuws plaatst. Kom je dus niet verder mee.

  4. Je vergroot je bereik, aantal volgers, en aantal reacties sneller als je de moeite neemt terug te praten tegen mensen.
    Maar da’s ook heel logisch hè? Als iemand op een verjaardag tegen je praat en je zegt niks terug, gaat diegene ook op zoek naar iemand anders.

  5. Als je privé-berichten met mensen uitwisselt, krijgen die mensen je berichten vaker te zien. 

Uit deze 5 punten kun je afleiden: Maak je niet snel druk over ‘spam ik niet te veel?’ Grote kans dat jij in de zenuwen zit over berichten die alleen die ene vriend of vriendin gezien heeft, die de hele dag op zijn/haar mobiel zit te scrollen (en die je dus niet meer uitnodigt voor het eten, ongezellig.)

Pas als je 30 berichten per dag plaatst, is er wellicht gegronde reden over je beleid na te denken. Maar als je daarmee bezig bent, had je toch al geen reden dit artikel te lezen.

 

Benodigdheden voor een winnende strategie

1.       Je eigen, herkenbare stijl

Als je dan toch 3x zoveel tijd in sociale media gaat steken dan je dacht, kun je maar beter ook wat plaatsen dat mensen meteen herkennen als een bericht van jou en je bedrijf.

Als op een feest iedereen in het zwart gekleed komt, en jij draagt knalgeel, dan val je op. Als je dan ook nog een bedrijf hebt waarbij je producten verkoopt in knalkleuren, dan zit je al in de buurt van je eigen stijl.

Maar! Er is meer!

Een eigen stijl werkt alleen als je kristalhelder voor ogen hebt, waar jij en je bedrijf voor staan. Dan wordt het meer dan een lege gimmick, dan wordt het iets dat je heel bewust inzet.

Nee, ik zoek geen elevatorpitch van prachtig geformuleerde zinnen die een minuut lang duurt. Ik heb het over een paar kernwoorden. Of kernwaarden, eigenlijk. Van jezelf.

De mijne zijn: humor -  nuchter - persoonlijk. Dat is hoe ik wil ondernemen. Of wat ik toch op z’n minst dicht wil benaderen.

Mijn krijtbord is het rekwisiet dat me helpt deze zaken uit te drukken, en dat daarom op elke foto terugkeert.

Dat alles houd ik in mijn achterhoofd wanneer ik iets plaats.

Maar! Er is nóg meer!

Het heeft weinig zin een online leven te ‘creëren’ dat in niks lijkt op je werkelijkheid. Of om de stijl van anderen te kopiëren en die als van jezelf te presenteren. De kernwoorden/waarden moeten echt van jezelf zijn. Anders kom je uit bij klanten/een wereld waarin jij je noch gewaardeerd noch geaccepteerd voelt.

Of waarin jij jezelf noch waardeert, noch accepteert.

Je eigen stijl zit in alles wat je zegt en doet, waar je ook bent (als bedrijf). Een holistische benadering.

En het leukste van al is, dat je eigen stijl je gaat helpen op zoveel méér vlakken dan sociale media alleen! Oeh boy, als je eenmaal je eigen stijl te pakken hebt, wordt alles wat je doet er leuker en lichter van.

Je krijgt bijvoorbeeld sneller en makkelijker ideeën over hoe je een nieuwe dienst in de markt wilt zetten, omdat je nu een kader voor jezelf geschapen hebt. En het is, raar maar waar, zoveel makkelijker iets te bedenken dat binnen een kader past, dan iets te bedenken dat aan geen enkele regel, vorm of limiet hoeft te voldoen. Want ooooh, de keuzestress en de verlamming die vervolgens kan optreden, oei.

 

2.       Vaste foto- en videomomenten: week-indeling

Mijn klanten hebben altijd 2 vragen: wat moet ik schrijven en hoe kom ik aan beeld?

Dit is de makkelijkste manier die ik ken. Kijk naar je week-indeling. Waar in je week zit herhaling?

Ben je op dag X altijd in stad Y, of bij klant Z? Neem dan een foto. Of maak er een story (korte video) over voor Instagram. De tekst voor erbij komt dan bijna vanzelf: 2 zinnen die iets prijs geven over wat jij zoal de hele dag uitspookt om aan je geld te komen.

Bijvoorbeeld. Een yoga-docent met orthopedagoog-achtergrond heeft een vaste praktijk-dag op maandag.

Dus: op maandag kan ze een foto of video nemen ergens binnen haar praktijk, en dan vertellen wat of wie (maar dan geanonimiseerd) ze tegenkwam:

Had vandaag een tiener met concentratieproblemen. Gaf hem twee makkelijke oefeningen mee, die hij zelfs in de klas nog kan doen, en die hem kunnen helpen met focussen.

En voilà. Doet ze dit iedere week dan wordt ons langzaam maar zeker duidelijk, dat we bij haar terecht kunnen als ons werk steeds voor onze ogen zwemt.

 

3.       Vaste foto- en videomomenten: rubrieken

Je kunt ook net als ik niet zozeer met vaste weekmomenten werken, maar met vaste rubrieken.

  • Is het Werkplek Woensdag? Dan maak ik een foto. Ik vertel iets over degene bij wie ik mocht komen werken.

  • Heb ik een afspraak met een ondernemer die ik al een tijd ken? Hoppa, op de foto ermee.

  • 3x per week herplaats ik een oud (en tijdloos) blog. Daar komt dan tekst bij, die gaat over wat voor tips je in het blog vindt. Mijn virtual assistant Margot is druk bezig bij elk oud blog een foto te maken, als er niet al één was.

  • Voor elk nieuw blog maak ik zelf een foto.

Ik vind het leuk foto’s te maken en te verzinnen. Dat zou ik 5 jaar geleden niet gedacht hebben. Dat komt door dat kader waar ik het bij punt 1, eigen stijl over had.

 

4.       Een boodschappenlijst aan onderwerpen

Zelfs wanneer je een eigen stijl hebt, en vaste momenten waarop je beeld of video vastlegt, kan je met de handen in het haar zitten. Nu heb je materiaal voor 2, 3 of 4 momenten per week ... maar wat als je iedere dag iets zinvols wil plaatsen, om je bereik op peil te houden?

Wat als je nog steeds worstelt met wat voor interessants je kunt melden over je vak?

En wat, als je daarbij in vredesnaam niet steeds als een spreuk op een theezakje wilt klinken?

Een vraag stellen is op zich een goed idee. Maar je hoeft ‘m niet altijd direct aan je volgers te stellen. Je kunt ook je vak, je beroep, je werkveld ‘beetpakken’ en dáár een aantal steengoede vragen bij bedenken. Vragen, waar je klanten het antwoord op zoeken en die jij dan kunt beantwoorden in – onder meer - je berichten op sociale media.

Daarvoor kun je de volgende vraagwoorden gebruiken (voor de wat oudere lezer: de bekende Persbericht-vragen.)

  • Wie

  • Wat

  • Waar

  • Wanneer, en eventueel

  • Waarom, of

  • Hoe

Ik neem mezelf even als voorbeeld. Ik ben een ondernemerscoach. Mijn klanten zitten met vragen over ondernemen, focus, marketing en acquisitie. Vragen die zij zichzelf stellen, en die ik in de loop der jaren op mijn blog heb beantwoord, zijn onder meer:

 

5.       Schakel collega’s in

2e Foto bij blog “Sociale media: wat moet je nou weer plaatsen?” van ZinVol. Fotograaf: ZinVol - Miranda Apeldoorn.

Als je niet kunt schrijven. Of vindt dat je dat niet kunt. Of het niet wil. Of het wel wilt, maar dan eerst alle spreuken op theezakjes gaat zitten lezen, en dan is potverdorie alweer de werkdag voorbij. Dan kun je ook nog lekker gaan interviewen.

Dan doe je de oefening onder punt 4. Maar dan stel je de vraag aan een collega! Op video! Dan hoef je zelf niks te schrijven. En je hoeft ook niet de hele tijd zelf met je kop in beeld.

Of: je schrijft wel wat, namelijk, je schrijft het interview uit maar ... dan hoef je zelf niks te verzinnen! Je kunt gewoon opschrijven wat iemand anders gezegd heeft.

Denk aan de uren die je bespa- Nope.

Laat me je meteen afkappen. Deze tip kan je een hoop uitstel-tijd besparen. Maar bespaart je géén werktijd. Of je het nou uitwerkt als alleen video, video met tekst, of alleen tekst: zo’n interview edit tenslotte zichzelf niet in mooie hapklare brokken met een aardige spanningsboog.

Had ik al verteld hoeveel tijd het kost om sociale media bij te houden?

 

Maar waar doe je het dan allemaal voor?!

Over kinderen wordt soms gezegd, na een lange dag waarbij ze toevallig dingen deden waardoor je ze graag achter het behang had willen plakken: ... Maar je krijgt er zoveel voor terug.

Dat is bij sociale media ook zo.

Dat is de prachtige kant van sociale media, de winst die het je kan opleveren, om het maar even economisch uit te drukken.

  • Je vergroot zoveel meer dan je zichtbaarheid alleen. Je bouwt aan en vergroot het vertrouwen dat mensen hebben in je onderneming.

  • ... En het vertrouwen dat jij zelf hebt, in je plannen.

  • Als dat vertrouwen groot genoeg is, en mensen hebben nodig wat jij biedt, gaan ze je benaderen. Klanten!

  • Je ouders, partner of vrienden snappen eindelijk waar je mee bezig bent.

  • Sterker nog, je begint het zélf ook eindelijk te snappen!

  • Hoe beter iedereen inclusief jij zelf snapt wat je aan het doen bent, en waartoe dat allemaal dient, hoe vloeiender je dat de rest van de wereld kunt uitleggen, steeds opnieuw. Handig voor als je podia beklimt, presentaties, workshops en masterclasses geeft, zomaar in het wilde weg met nieuwe mensen praat, enzovoorts.

  • Heel in het begin voel je je alsof je tegen een lege zaal staat te praten. En dan op een dag blijk je mensen te hebben, die met belangstelling volgen wat je te melden hebt. En merk je dat je op slechte dagen op hun schouders getild wordt, en dat zij je dan een eindje verder dragen. Dat ze je steunen als je iets nieuws bedenkt – ook al weet niemand nog, inclusief jijzelf, of het wel een succes wordt. Dat ze met je meedenken als je het zelf even niet weet. Dat ze blij voor je zijn als je een (persoonlijke) mijlpaal bereikt.

  • Je kunt via sociale media zelfs nog nieuwe mensen blijven ontmoeten – en in grotere aantallen dan via persoonlijke weg mogelijk is – als je om wat voor reden dan ook weinig mensen live kan of wil ontmoeten. Denk aan wanneer je lichamelijk beperkt bent, zo groen mogelijk wilt ondernemen (vliegschaamte), in je hart een kluizenaar bent, enzovoorts.

En persoonlijk ben ik heel blij met de paar hechte vriendschappen die sociale media me ook hebben gebracht.

 

Ik vind het zelf erg leuk om mijn sociale media bij te houden. Dit zijn mijn accounts, voor als je wilt linken of wilt zien hoe ik het aanpak:

LinkedIn Instagram - Facebook Twitter

Ik werkte dit artikel voor het laatst bij op 25 januari 2022. Ik plaatste het op 25 september 2019.