Hoe weet je welke marketing werkt voor jou?

1001 acties en ideeën voor je marketing? En toch te weinig klanten? Welke marketing werkt voor jou, hangt af van het aantal klanten dat je per jaar nodig hebt. Foto: Valerie Ardini.

Bijgewerkt januari 2023

Ik brainstorm met wat mensen over het organiseren van een alternatief kerstfeest. Een hapje samen eten, dat is het idee. Hoe moet de uitwerking ervan eruit zien?

We dragen allerlei suggesties aan. Voor we het weten, dreigt het feest dat begon als een simpele avondmaaltijd te veranderen in een driedaags durend festival.

Zo kan dat ook gaan met je marketing

Je wordt doodgegooid met uitstekende adviezen in allerlei webinars en nog betere tips in online programma’s over wat je moet doen om op het vizier van klanten te komen, dat je helemaal de draad van deze zin bent kwijtgeraakt.

Je wilt genoeg werk hebben, als zelfstandig ondernemer. Hoe moet de uitwerking van je marketing er dan uit zien?

Hou die zo eenvoudig mogelijk. Een simpele avondmaaltijd, geen driedaags festival.

 

Hoeveel klanten heb je nodig, op jaarbasis?

 

  1. Zijn het pakweg 10 à 20 klanten per jaar?

Bijvoorbeeld: journalisten, (beeld)redacteuren, vertalers, grafisch ontwerpers, illustratoren en fotografen. Die werken vaak voor redacties, educatieve instellingen of uitgevers die geregeld werk te verdelen hebben.  Wat fijn zou zijn, is wanneer dat werk dan geregeld naar jou gaat!

Wat hier werkt is een goed, persoonlijk contact opbouwen. Je wil ten slotte een beetje leuk kunnen samenwerken met elkaar. En contact opbouwen kan ook heel goed, qua tijd en energie, als je maar 10 tot 20 relaties hoeft te onderhouden.

Heb je een paar keer een klus mogen doen voor een van je relaties? Ga dan eens – aangekondigd! - langs voor een bakkie als je ‘toevallig’ toch dan-en-dan in de buurt bent. En ja, toevallig staat tussen aanhalingstekens omdat je desnoods zelf zorgt voor dat toeval als je eigenlijk echt never nooit spontaan in de buurt van zeg, Amsterdam, bent.

Toon oprechte belangstelling. Leer elkaar beter kennen. Waar is je contact mee bezig? Het gesprek komt vanzelf op waar jij mee bezig bent. Praat met enthousiasme over je werk.

Wat je eh … niet moet doen is wat Annemiek meemaakte op de netwerkborrel waar we waren

Annemiek werkt bij een hogeschool die voor veel ondernemers aantrekkelijk is, en daardoor vrij lastig om bij binnen te komen, want iedereen wil voor ze werken. De vrouw met wie ze in gesprek raakt, gaat eerst klagen over de organisatie en hoe ze behandeld is, en vraagt aan het eind doodleuk: ‘Bel me als je een ingang voor me weet!’ Ze duwt haar kaartje in Annemieks handen.

Dat kaartje ligt nu in de prullenbak.

Wél leuk: ik ken iemand bij wie het heel erg past dat ze zelfgebakken taart eens per jaar rondbrengt. Lief en attent.

Zo zijn er nog wel 10 andere leuke, persoonlijke acties, maar dan wordt dit artikel te lang. Als je langs komt, kunnen we ze allemaal doornemen.

 

2. Zijn het 20 tot 100 klanten per jaar?

Artiesten, muzikanten, dichters, vertellers en performers zoeken vaak podia waar ze betaald kunnen spelen en hun merchandise kunnen verkopen. Hetzelfde geldt in principe voor een deel van de coaches en trainers.

Er komt een moment dat je als artiest of trainer weet, welke organisaties, podia en/of jaarlijkse evenementen & festivals budget vrijmaken voor je optreden of workshop. Hier is het handig te werken met een jaarplanning, waarbij je rekening houdt met 3 dingen. Waarbij niet de jaarplanning zelf je marketingactie is, maar wel het op tijd benaderen van de door jou gewenste klanten.

1 Waar ben je bereid gratis te staan?

Welke evenementen werken voor jou goed als marketingactie? Om publiek/bekendheid op te bouwen bijvoorbeeld, of om als try-out plek te gebruiken. Van tevoren kiezen maakt je bewuster van waar je staat in je ontwikkeling en waar je heen wilt. En het helpt je om ‘nee’ te zeggen wanneer je dat moeilijk vindt.

2 Waar wil je binnenkomen om er betaald te spelen of trainen?

Deze organisaties en podia moeten dan wél weten dat je een show of workshop hebt. Vandaar de jaarplanning. Want zij werken ook met een jaarplanning. Je moet ze vaak al een jaar van tevoren benaderen met je aanbod.

3 … En nu zie je hoeveel tijd er nog over is

Zitten er gaten in je jaarplanning? Dat zijn momenten waarop je een clinic met open inschrijving kunt organiseren. Of wanneer je tijd hebt voor coachen, huiskamerconcerten, je nieuwe show oefenen, een nieuw album bedenken, of voor het zoeken van een goede tourmanager omdat je helemaal geen zin hebt in het opstellen van jaarplanningen, jemig, je bent toch geen accountant?!

 

3. Zijn het meer dan 100 klanten per jaar?

Denk aan coaches en trainers die retraites en live masterclasses organiseren. Of die uitsluitend met online programma’s werken, en zelf hun cursisten binnen halen.

Nu wordt het lastig bij iedereen op de stoep te staan en een bakkie te doen. En nu gaat het niet langer om het benaderen van organisaties maar van individuen.

Dat betekent flink inzetten op digitaal kennismaken

Over die duidelijke kijk op de zaak

Je zult niet meer al je klanten persoonlijk kennen, maar zij willen wel het gevoel hebben dat ze jou een beetje kennen. Dat kan alleen als je qua stijl en inhoud onderscheidend bent van je collega’s. Niet alles doen voor iedereen, maar kiezen voor wie je wilt werken. Focussen.

Nooit meer tips missen? Ontvang mijn nieuwsbrief.