Het beroep van mijn klanten is heel verschillend.

Van makers zoals tekstschrijvers en fotografen tot dienstverleners zoals coaches en strategen.

Wat ze met elkaar (en met mij) gemeen hebben, zijn de volgende dingen.


1.      We willen graag ondernemen op onze eigen voorwaarden

We willen geen delen van onszelf hoeven bedekken, verdunnen of negeren.

We willen zelf bepalen hoeveel we werken, wanneer en voor wie. We willen aan marketing doen op een manier die bij ons past. We willen de ruimte om een opdracht uit te voeren op onze eigen voorwaarden, zodat we het beste van onszelf kunnen geven.

2.      We houden van ons vak

We hopen ook dat het iets toevoegt, dat het positief bijdraagt aan de ontwikkeling of behoeftes van mensen, of aan de wereld.

Soms verandert ons vak heel snel, soms gebeurt dat met onszelf. Dat vinden we spannend omdat we nog niet weten waar het ons brengt. Maar we volgen het op de voet, speurend naar kansen die het ons bieden kan.

3.      We hebben al klanten

Maar we blijven ons ontwikkelen. Welke klanten passen bij onze nieuwe fase? Hoe nemen ze onze 2.0-versie serieus? Kunnen we onze oude klanten meenemen op onze ontplooiingsreis of moeten we ze loslaten?

4.      We hebben zelfspot

We zijn ongeduldig: kan het niet sneller?

Of we vinden van onszelf dat we supermensen moeten zijn. Altijd ultra-efficiënt. En we komen overal op tijd in outfits die passen bij de situatie, zonder net gemorste koffievlekken, nadat we al wiskundesommen makend met ons jongste kind, de dakgoot hebben gereinigd, een buurtfeest hebben georganiseerd, en onze partner voor Pampus hebben achtergelaten na alle geweldige seks van die ochtend.

Maar als we ontdekken welke onmogelijke eisen we onszelf stellen, kunnen we daar gelukkig erg om lachen.

 

5.      We snappen dat shortcuts niet werken

Dat hebben we al geprobeerd namelijk. En nou, dat bracht niet het resultaat waar we op hoopten.

6. We doen aan zelfreflectie

We stellen onszelf regelmatig vragen als: wat zou ik de volgende keer anders doen? Of: welk aandeel heb ik hierin?  

 

7.      We zijn niet doorsnee

We tellen bijvoorbeeld jaarlijks dolfijnen op de Azoren voor onderzoek, hebben stapels boeken liggen op elke vrije plek in huis, of bewaren dode vleermuizen in de koelkast voor ons werk (👋hoi Mieke).

8.      We zijn ruimdenkend

We vinden dat elk mens er mag zijn, ongeacht gender, kleur, label of seksuele voorkeur.

 

9.      We worden graag naar waarde betaald

We hebben niet altijd een makkelijke relatie met geld. We associëren het streven naar rijkdom soms met ongebreideld hedonisme.

Maar we zijn al wel zover dat we staan voor de kwaliteit van ons werk en de waardering ervoor graag terugzien in de betaling.

Volgende stap: wie rijk is, kan ook méér invloed aanwenden om de wereld te veranderen.


‘Welk beroep hebben je klanten?’

Een greep:

Adviseur bewonersparticipatie.
Bedrijfsfysiotherapeut.
Café-eigenaar.
Compassietrainer.
Oefentherapeut.
Executive coach.
Filmmaker.
Fotograaf.
HR-manager.
Illustrator.
Interieurontwerper.
Journalist.
Kunstenaar.
Marketingmedewerker.
Merkstrateeg.
Muzikant.
Pedagogisch hulpverlener.
Tekstschrijver.
Trainer.
Traumatherapeut.
Tuinontwerper.
UX-designer.
Vertaler.
Yoga-docent.
 

Deze ondernemers stappen binnen met knelpunten als deze 4:

1. Ik wil graag een keuze maken, maar straks is het de verkeerde

Je hebt ergens van geproefd. Je hebt bijvoorbeeld een voor jou nieuw soort opdracht aangepakt. En daar wil je nu graag méér van. Of je hebt een opleiding gevolgd, soms iets heel anders dan je nu doet, en die kennis wil je doorgeven aan je klanten. Of privé ben je zeer geïnteresseerd in een bepaald onderwerp, maar zakelijk werk je met mensen die niks met je hobby kunnen.

Je voelt aan alles: ik wil hier iets mee. Maar hoe dan?


2. Hoe kom ik van mijn niveauplateau?

Deze kan ik het makkelijkst uitleggen met het beroep van de grafisch ontwerper als voorbeeld:

Je ontwerpt met veel plezier en liefde logo’s voor klanten. Maar de laatste tijd geeft je dat niet meer zoveel voldoening. Je merkt dat je eigenlijk naast die klant wil gaan staan en een concept met hem wil uitdenken: vormgeving voor zijn héle bedrijf. Zijn bedrijfsidentiteit doorgevoerd tot in de kleinste details.

Je werk verschuift zo van uitvoerend naar strategisch niveau. Maar je merkt dat je klanten je blijven benaderen op uitvoerend niveau - ook qua betaling.


3. Zichtbaar zijn: ik begrijp dat het moet als ondernemer, maar dat durf ik niet goed

Je hebt gewoon niks met sociale media. Al die selfies … al die mensen die op LinkedIn trots vertellen over hun prestaties … totale leegte vind je het.

Maar ja. Nu ben je eigen baas. En als mensen niet weten dat je bestaat, kunnen ze je ook niet inhuren.

Maar wat moet je dan laten zien?

Moet jij je nu dan ook op de borst gaan kloppen? Gouden bergen gaan beloven die je niet kunt waarmaken?

Je voelt zo’n hoge drempel dat je het zichtbaar-zijn al tijden voor je uitschuift.


4. Ik wil ondernemen volgens andere spelregels dan mijn collega’s

In je eigen branche zit je vast. En nu wil je graag weten of er nog méér kan met het ondernemerschap.

Je verdient nu bijvoorbeeld je boterham met je aansluiten bij verzekeraars. Niks mis mee. Maar dan moet je het ondernemersspel dus wél spelen volgens hún regels. En daarmee zitten zowel jijzelf als je klanten in een keurslijf dat steeds slechter past. Terwijl je vol eigen wensen en ideeën zit over hoe de hulp aan je klanten beter kan.

Je bent op zoek naar een ander perspectief. Bij voorkeur van een coach die niet gehinderd wordt door enige kennis van je branche. Kijken met wat voor spannends die dan komt.

Deze knelpunten draaien allemaal om autonomie

Om hoe je kunt ondernemen op je eigen manier. Zodat je geen delen van jezelf hoeft te ontkennen, weg te stoppen of overschreeuwen. Zonder dat je met die stap al je klanten wegjaagt, omdat ze je ineens niet meer begrijpen.

Daarom begin ik met mijn klanten altijd met eerst even te kijken naar hun focus.

Een goeie focus brengt alles uit je ondernemerschap bij elkaar: je interesses, je vaardigheden, de klanten die bij je passen en de wijze waarop je wil werken. 

In het korte traject Focus op je Focus stel ik je daar een boel vragen over. Jij legt uit. Ik leg een verband. Of wijs op iets geks. Jij reflecteert. Jouw hoofd doet *ping*. Jij ontdekt welke stap je kunt zetten om dichter bij je focus te komen.

Werkt het zo? Ja, ongeveer.

 
 
Ondernemer sinds 2011
‘Moet alles op de schop?’

Ik was mijn mojo kwijt en wist niet goed welke kant ik op wilde met mijn aanbod. Moet alles op de schop of zijn kleine aanpassingen genoeg?

Ik volg Miranda al een tijd: haar visie op integere marketing spreekt mij erg aan. Zo wil ik namelijk ook ondernemen. Daarom koos ik een traject bij haar.

Het blijkt dat mijn eigen uitspraak ‘soms is een andere blik al genoeg om iets in gang te zetten’ op mijn vraag van toepassing was. Dit was verrassend en tegelijkertijd fijn. Dan doe ik het dus, naast wat aanpassingen, al best goed.

Daarnaast gaf ze mij eyeopeners die voor mij echt als richting dienen. Mijn content is er specifiek van geworden, alsof er een soort knop is omgegaan.

Miranda doet haar naam dus eer aan, heerlijk deze focus :-) En zónder dat de hele boel op de schop hoeft.

— Céline Rohrer, stijlcoach/personal shopper