Zo'n homepage, die schrijf je toch even?

Foto bij “Zo’n homepage, die schrijf je toch even?” van ZinVol. Nuchtere ondernemerscoaching. Geen goeroegedoe. www.ditiszinvol.nl.

Wat doe je als je op de homepage van een website belandt en niet in één seconde begrijpt wat je daar kunt vinden of doen?

Dan ga je zorgvuldig alle pagina’s onder alle menuknoppen lezen om te kijken of je dan beter begrijpt wat voor website dit is.

… ???

Nee, dat doe ik ook niet! Net als jij zoek ik verder. Naar een website die ik wél meteen snap.

Hoe schrijf je als ondernemer zo’n killer homepage? Zodat je klanten ook echt bij jou uitkomen, en niet bij je collega?

Straks 10 ingrediënten die je nodig hebt. Eerst 3 opmerkingen.

  1. Je homepage is niet de belangrijkste pagina van je website

Wat?! Ja, sorry. Dat was het vroeger, toen er nog geen zoekmachines waren. In die tijd kwam je bijna altijd als eerste uit bij iemands beginpagina. Je website-adres was dé url die overal het vaakst als link geplaatst of gepromoot werd. Maar nu word je via Firefox, LinkedIn en WhatsApp al rechtstreeks naar willekeurig welke pagina van je website gebracht.

Uiteraard blijft het wél belangrijk op je homepage een goed beeld te schetsen van wie jij bent en wat je zoal uitvoert zodra je wakker bent. Voor als iemand nieuwsgierig naar je is en daarop klikt na bijvoorbeeld een van je blogs te hebben gelezen. Dat beeld schetsen moet zo kernachtig mogelijk. Daarover lees je meer bij de 9 ingrediënten.

2. Mensen willen veilig surfen, dus zorg voor https

Voor dit blog bekeek ik vele homepages van mijn nieuwsbrieflezers en 8 van de 10 had nog geen https.

Google waardeert het als je dit geregeld hebt en beloont je met een betere weergave van je site in Chrome en betere vindbaarheid via Google search.

Wat is https? Kort door de bocht: die laatste s is van secure. Dat zorgt ervoor dat alle info die van en naar je website gestuurd wordt, netjes is versleuteld. Kwaadwillenden zien niet welke klantgegevens over en weer gaan. Bijvoorbeeld wat iemand invult op jouw contactformulier. Of wat iemand op jouw site bestelt en naar welk adres dat toe moet.

Checken? Als je https hebt, zie je dat in je browser aan een slotje dat vóór je website-adres verschijnt. Klik je op het slotje, dan krijg je een pop-up met ‘Verbinding is beveiligd’.         

01 https.jpg

Om https te regelen, heb je een SSL-certificaat nodig. Zoek naar SSL plug-ins voor WordPress. Of vraag aan je webdesigner of je hostingprovider hoe je dit regelt. Ik heb mijn site in Squarespace gebouwd en daar was https regelen een kwestie van een vinkje zetten.

 

3. Geen carrousel, geen stockfoto’s

Een carrousel of image slider, dat zijn van die automatisch bewegende foto’s. Die zijn slecht voor je conversie – dat wil zeggen: je loopt er klanten mee mis. En deze ironisch bedoelde carrousel legt uit waarom je niet zo’n image slider moet gebruiken.

Stockfoto’s, dat zijn foto’s of ‘visuals’ die je van internet hebt. Er staan bijvoorbeeld van die ultra-blije mensen op die in de lucht springen enzo. Die foto’s zie je vaak op sites van zelfstandigen die met teams werken, om die teams beter te laten functioneren. Of je ziet 3 op elkaar gestapelde stenen, en dan weet je dat je op de site bent van een spiritueel verantwoorde coach, een masseur of een schoonheidssalon.

Wat je klanten in spe graag willen, is JOU beter leren kennen. Stockfoto’s creëren afstand. Die gaan niet over jou en je bedrijf. Hoe zorgvuldig je de foto’s ook selecteert.

Nu dit duidelijk is …

10 ingrediënten voor een killer homepage

Mijn nieuwsbriefabonnees ontvingen er 16 extra voorbeelden bij.

 

1.       Korte pitch

Je bezoeker wil meteen weten: op wat voor site ben ik en wat heb ik daaraan? Die 2 vragen beantwoord je het eerst.

Ook nuttig: om op je homepage het probleem van je klant, jouw oplossing en het resultaat van je aanbod te noemen. Maar dan lekker kort!

Bijvoorbeeld, als je een groene kapper bent:

Je haar kan dun en droog worden als je het kleurt met chemische middelen. Kleur je haar met henna en het blijft gezond. En nee, je bent niet alleen aangewezen op rood. Dat was vroeger. Nu kun je ook terecht voor bruin- en blondtinten.

En dan nog een dikke, vette button met ‘Maak een afspraak’. Klaar is je pitch.

 

2.       Stel een doe-doel vast voor je bezoeker

Het is zaak dat je jouw klant helpt zo snel mogelijk te doen op je website, wat jij wilt dat die klant doet. Ja, wat JIJ wilt dat die klant doet.

  • Moet ze zich voor je nieuwsbrief inschrijven?

  • Moet ze je mailen voor een kennismakingsgesprek?

  • Moet ze je product kopen?

WAT moet ze DOEN?

Vestig de aandacht erop. Via tekst en vormgeving. Plaats ook een dikke, vette button met een oproep tot actie (call to action). Bijvoorbeeld ‘Geef je op als vrijwilliger’. Of ‘Doneer nu’.

Of je plaatst in dikke, vette cijfers je telefoonnummer. Of in dikke, vette letters je mailadres. 

Het kan me kortom niet zoveel schelen hoe je precies vormgeeft WAT je bezoeker nu moet gaan DOEN, als je het maar dik en vet doet.

 

3.       Zet een heldere slogan bij je bedrijfsnaam/logo

Een die me vertelt: Wat is dit voor bedrijf (of: wie ben jij) en voor wie houd jij je bezig met wat?

De bedrijfsnaam en slogan van bruidsfotograaf Peter Lammers snap je meteen:

YourWeddingPhotos (wat is dit voor bedrijf?)
Je trouwdag zoals jij ‘m je herinnert. (voor wie?)

Heb je geen bedrijfsnaam en slogan? Niet getreurd, doe als Margot Reesink:

Margot Reesink, vertaler en persklaarmaker (wie ben jij?)
Ik ben Margot Reesink en ik werk als freelance vertaler (Engels-Nederlands) en persklaarmaker van boeken, voornamelijk in de categorieën jeugd/Young Adult en spiritualiteit/persoonlijke ontwikkeling. (voor wie houd jij je bezig met wat?)

Aliëtte Jonkers doet het nog korter:

Aliëtte Jonkers - Medisch journalist
(wie ben je en wat doe je?)

Kortom, je hoeft geen creatieve copywriter te zijn. Als je gewoon effe je beroep noemt in plaats van je bezoeker ernaar te laten raden, dan is die bezoeker al heel blij. Ja, ook als je zelf denkt dat het toch duidelijk is dankzij de loeigrote foto die je gebruikt, ja. 

 

4.       Plaats een foto van jou of je team

Omdat mensen willen weten: op wier of wiens website ben ik?

Vind je het niet leuk om op de foto te gaan? Nee, ik ook niet. Ik vind net als veel mensen al snel dat ik er stom op sta. Maar het gaat dan ook niet om ons. Het gaat om je websitebezoekers, en die doen graag zaken met een echt mens, niet een logo. Ze willen je een beetje leren kennen. Lees dit blog met tips voor je profielfoto, zoek een fijne fotograaf, en zet een foto van jezelf op de homepage.

 

5.       Gebruik menuknoppen die iedereen begrijpt

Koffietafel. Aangenaam. Monumentje.

Dat zijn namen van originele menuknoppen die ik tegenkwam. Web-consultant Gill Andrews zegt daarover:

Navigation is the last place you should try to be creative. Your visitors won’t read it. They’ll scan it for familiar labels. Anything that is unclear or requires them to pause and think will cause irritation or will be overlooked.

Het komt erop neer dat je beter origineel kunt zijn in je lopende tekst. En juist zo conventioneel mogelijk in je menuknoppen.

Maar check voor de zekerheid je Google Analytics. Hoe populair is de pagina met de originele menuknop? En hoe hoog is het bounce-gehalte ervan, het aantal mensen dat na een paar seconden je pagina alweer verlaat? Kijk, want als Monumentje je populairste pagina blijkt, en hordes mensen blijven er minutenlang rondstruinen, dan heb ik niks gezegd. 

 

6.       Gebruik niet meer dan 7 menuknoppen

Meer dan 7 geeft je bezoeker te veel keus. Zoveel om op te klikken … WAT moet hij DOEN? Van de weeromstuit verlaat hij je site zonder iets te hebben gedaan.

7. Zet je menu op een plek waar mensen je knoppen verwachten

Dat is horizontaal bovenin of links verticaal.

Link vanaf je menu alleen naar je belangrijkste pagina’s. Dat zijn in ieder geval deze:

  • Diensten (Of: Aanbod. Of: Werk met mij. Of als je masseur bent: Massages.)

  • Blog

  • Over

  • Contact

Mensen die in de web-wereld werkzaam zijn, zeggen dat ‘Home’ als menuknop niet meer nodig is. Mijn doelgroep (creatieve zelfstandigen zoals schrijvers, fotografen en ontwerpers) snapt inderdaad dat klikken op mijn logo ze naar mijn thuispagina brengt. Geldt dat ook voor jouw doelgroep? Test het!

Eventueel kun je een kruimelpad gebruiken op je website. Daarmee ziet je bezoeker op elke pagina van je website waar ze zich bevindt.

Maar ik houd de dingen graag zo simpel mogelijk en vind zo’n ding te veel toeters en bellen. Aan mij dus de opdracht ook zonder kruimelpad duidelijk te laten zien op welke pagina in mijn website je bent.

 

8.       Laat sociaal bewijs zien

Hoezo ben jij bijvoorbeeld dé kindercoach die mijn kind nodig heeft? Kei-hard bewijs wil ik. Dat los je op met een of meer van deze dingen:

  • een paar (geselecteerde citaten uit) geloofwaardige referenties

  • logo’s van je opdrachtgevers

  • certificaten, bijvoorbeeld dat je aangesloten bent bij Tekstnet

  • prijzen die je gewonnen hebt

  • statistieken, bijvoorbeeld dat al 6.789 mensen zich op jouw nieuwsbrief hebben geabonneerd, of dat je al 400 mensen in de afgelopen drie jaar hebt geholpen

 

9.       Richt je footer slim in

De footer is zeg maar het voeteneind van je web-bed. Met dit deel van je site kun je wat bezoekers opvangen die nog niet vonden wat ze zochten, en op het punt staan afscheid van je te nemen. Laat je footer daarom niet leeg. Aan de andere kant: prop ‘m ook niet barstensvol. Denk aan punt 1.

Hier wat ideeën voor in de footer:

  • Iconen die naar je social media verwijzen

  • Zoekbox

  • Copyright

  • Link naar je proclaimer (of disclaimer. Ik wil je het verschil tussen beide met liefde uitleggen, stuur maar een mail.)

  • Link naar je privacyverklaring

  • Link naar je Algemene Voorwaarden

  • Inschrijfbox voor je nieuwsbrief

  • Je contactgegevens

  • Links naar je belangrijkste pagina’s (maar bedenk dat als bezoekers daar in je hoofdmenu al niet op klikten, ze er nu niet opeens bijzonder opgewonden van raken)

  • Titels van de laatste of populairste blogs die je schreef

  • Een dikke, vette oproep tot actie

 

10.       En als bonus: haal Welkom! van je homepage af

Het voegt niks toe. De bezoeker voelt zich er niet extra door thuis op je website. Daar heb je jouw foto, vormgeving en korte pitch voor. En je hebt er niks aan als kop, want een H1 als Welkom! vertelt zoekmachines niks over wat er op je website te vinden is.

Regel deze 10 zaken en je https, en je websitebezoekers zullen je extreem dankbaar zijn.

By the way. Zo ziet een dikke, vette button met oproep tot actie er bijvoorbeeld uit:

Ik werkte dit artikel voor het laatst bij op 30 augustus 2021. Ik plaatste het op 11 januari 2018.