3 overtuigingen die niet kloppen over parttime ondernemers
/Kun je geld verdienen met een online praktijk, als je maximaal 14 uur per week kunt werken? vroeg iemand mij laatst.
Ja. Dat kan.
Moet je wel even wat hardnekkig heersende denkbeelden van je af schudden.
Daarom vandaag:
Drie denkbeelden waar je vanaf moet, als je parttime schrijft, ontwerpt, schildert, zingt, fotografeert, coacht, traint of brood bakt
1. Deeltijd-ondernemers verdienen niet (genoeg)
Verdien je met voltijd werken je geld, dan verknoei je vaak tijd aan onzin. Je feitelijke werkweek komt daarmee misschien wel neer op … twintig uur per week.
Het mooie van ondernemen in deeltijd is dat je geen tijd hebt voor bullshit
Geen tijd voor het uitbroeden van koekoekseieren bijvoorbeeld. Waarbij iemand vol enthousiasme een ondernemersidee bij jou neerlegt om samen op te pakken en dan zelf geen tijd heeft om er wat mee te doen.
Geen tijd voor gratis marketingwebinars die je allemaal dezelfde gezond verstand-tips meegeven.
Geen tijd om vijf verschillende social media-profielen goed bij te houden.
Geen tijd voor én een nieuwsbrief én netwerken bij BNI én adverteren op Facebook én vloggen, enzovoorts.
Jij hebt een x aantal uren en in die x uren moet het gebeuren
Dus jij hebt de luxe (ik zet hier even een knipoog 😉) om nu al keuzes te maken in hoe jij je kostbare tijd besteden wilt. Niet pas over drie jaar na een beetje aanklooien. Om gefocust te werken!
Ik flirt met het minimalisme. Een stroming waarbij je op alle gebieden van je leven bewust kiest wat je wil houden. Of waar je aandacht aan wil besteden. Je komt binnen het minimalisme dan ook veel handvatten tegen, die je helpen bij het opsporen en schrappen van zaken die vallen onder jouw eigen definitie van ondernemersbullshit.
Zelf hanteer ik twee motto’s om te bepalen of ik het in mijn leven (als ondernemer) koester:
if it adds joy van Marie Kondo, en
if it adds value van The Minimalists
2. Deeltijd-ondernemers zijn niet ambitieus
Sommige mensen koppelen ambitie aan carrière maken. En dát koppelen ze dan weer aan het aantal uren dat je ergens in steekt. Hoe meer uren je werkt, hoe ambitieuzer je zou zijn. Eigen bazen die slechts veertien uur per week in hun werk steken? Kan niks zijn.
Grote lariekoek.
Ambitie meet je af aan je streven, niet aan je uren
Letterlijk betekent ambitie: Streven naar of lust tot goede of betere vervulling van een ambt of een taak.
Kan dus ook met veertien uur per week.
Kom je daarmee aan de top? Nee. Maar dat is dan ook een anders ingevulde ambitie. Een die niet gaat over je ambt of taak, maar meer over hoe de maatschappij deze toppositie waardeert/beloont. Van je omgeving komt erkenning dat je aan de top staat in de vorm van euro’s. Of awards. En die omgeving leest dat traditioneel af aan het aantal uren dat je werkt. Daar komt maar langzaam verandering in.
Leuk hè, vicieuze cirkels.
Anyway, zie punt 1. Voor deze tijdsgeest-bullshit heb jij geen tijd. Dus wees eigentijds ambitieus: streef naar een goede of betere vervulling van het eigen baas zijn.
3. Deeltijd-ondernemers werken wanneer het uitkomt
Ik heb klanten gehad die in deeltijd probeerden een business op te zetten in hun vrije tijd. Die lieten hun gezin steeds eerst de agenda bepalen. Pas als er toevallig tijd en energie overbleef, werkten ze aan hun plannen.
Daarmee gaven ze het signaal af dat hun werk niet belangrijk voor ze was. Daarom:
Neem je plannen serieus, dan doen anderen dat ook
Bescherm je werkuren zo veel mogelijk. Als je maar een paar uur per week hebt, zet die dan vast in je agenda.
Op woensdagmiddag plak je als papa geen pleisters op knieën, maar werk je in de studio.
Op donderdagavond spreek je als vriendin met niemand meer af, want dan schrijf jij aan je roman.
Hoppa. En met hand en tand verdedigen, die hap. Waarom schrijf ik dat? Als je voorheen je makkelijk liet afleiden, dan blijft je omgeving daar nog een poosje vanuit gaan. Logisch. Toon zo veel begrip voor hun weerstand als je kunt opbrengen, maar Op Donderdagavond Schrijf Jij, Punt.
Creëer daarnaast een werkplek waar je kunt doorpakken in je beperkte uren.
Familiezoeker Sanne woont samen met een gezellige man, die ook steeds thuis is. Heel kort door de bocht: Zij probeert zich te concentreren, terwijl haar man thee wil drinken. En op de werkplek die ze huurt, kan ze ook niet discreet in iemands geschiedenis duiken, want daar lopen mensen om haar heen.
De beste werkplek, daar komt het op neer, is een werkplek waar ze een middag alleen kan zitten. Samen gaan we na welke van haar vrienden haar hierbij kan helpen. Wie heeft een middag per week een verlaten woonkamer waar zij kan werken? We vonden zo’n vriend. Et voíla. Probleem opgelost.
Wil je van je onzin af en je ambitie scherp stellen? Doen we! Kom langs voor Focus op je focus.
Ik werkte dit blog voor het laatst bij op 3 mei 2021. Ik plaatste het 9 maart 2017.