9 ondernemersdingen die je graag eerder had geweten
/Er is iedere maand een enorme berg aan tips die ik wil delen. Daar kwam ik de afgelopen tijd niet aan toe, merkte ik, omdat als ik Een Goed Punt wilde maken in m'n artikel, ik steeds begon met dit te vertellen:
Wees belachelijk duidelijk. Over wat je doet. En voor wie. Goed voor je herkenbaarheid.
Vorm een beeld van wie voor jou een topklant is.
Goed voor je humeur.Bied je diensten als producten aan.
Man, wat houd je dan veel vrije tijd over.Bepaal daarna je prijs, op basis van je waarde.
Geef geen korting.Organiseer hulp, als je er zelf niet uitkomt/niet aan toekomt.
Goed voor je gezondheid.Maak het leuk.
Ondernemen houd je met liefde vol, als je te werk mag gaan op de manier die jou past.
Ta-daa. Een-twee-drie ZinVol ondernemen.
Mooi. Dat hebben we ook weer gehad. Dan nu de eclectische verzameling marketingtips en prikkelende gedachtes over het ondernemerschap van deze maand.
1. Armoede en/of chronische vermoeidheid bestrijden
Een deel van alle zelfstandig ondernemers leeft onder de armoedegrens. En een deel is doodop. Dat komt onder meer door decision fatigue, zegt dit uitgebreide artikel:
You can’t make decision after decision without paying a biological price.
En wat doe je als zelfstandig ondernemer? Je neemt beslissing na beslissing, iedere dag weer, want jij en jij alleen bepaalt hoe laat je opstaat, hoe lang je werkt, tegen welke klanten en onder welke voorwaarden je ja of nee zegt, wanneer je je e-mail inbox en Facebook en online spelletjes uitzet om je te concentreren op een lastige taak, enzovoorts. Helemaal als je single door het leven gaat. Wie onderdeel is van een gezin wordt iets eerder 'aangespoord' het bed uit te stappen of de laptop uit te zetten.
[...] This sort of decision fatigue is a major — and hitherto ignored — factor in trapping people in poverty.
Hoe ontsnap je aan deze vicieuze cirkel?
Studies show that people with the best self-control are the ones who structure their lives so as to conserve willpower.
Vandaar bij punt 5 van mijn 6 punten aan het begin van dit artikel: organiseer hulp. Maar ook als het je ontbreekt aan hulp, of de euro's of moed om die hulp te vragen, kun je wat doen.
Ik zal je een van de dingen verklappen die ik doe om mijn wilskracht te preserveren. Je mag het maf vinden, maar ik kan je verzekeren, het werkt goed. Komt ie. Een aantal jaren at ik iedere vrijdagavond hetzelfde. Ik begin mijn weekend graag zo relaxt en opgeruimd mogelijk. Ik wil er ten volle van genieten. Dus iedere vrijdagavond maakte ik een van mijn favoriete maaltijden, een verschrikkelijk simpel gerecht. Dat is één ding waarover ik geen seconde hoefde na te denken.
2. Sociale media tonen lang niet al jouw berichten
Algoritmes bepalen hoe vaak jouw bericht wordt getoond op de tijdslijn van anderen. Heb je 100 volgers/vrienden/connecties? Kan zijn dat maar 5 van hen je bericht ziet.
En: wanneer jij gestaag aan je fanbasis bouwt, werp je je concurrentie een uitgekristalliseerde doelgroep in de schoot op wie zij hun advertenties kunnen afstemmen, schrijft ondernemer Ellen de Lange-Ros.
3. Lezing geven, maar dan voor een fatsoenlijk tarief
Een van de meest gelezen blogs op mijn site is 'Waarom leuke dingen ook wat mogen opleveren' van sterrenkundige Govert Schilling. De strekking: dat je je werk leuk vindt, betekent geenszins dat je het daarom overal wel gratis wilt doen - of dat dit uit kan.
Wetenschapsjournalist Ionica Smeets legt in 'Fatsoenlijk tarief' nog eens opnieuw de discrepantie bloot die er kan zitten in wat je klant van jouw situatie als zzp'er begrijpt en de dagelijkse praktijk van jou als ondernemer.
Leuk om te lezen en het zet voor jou zelf op een rij wat er bij je product 'lezing' (zie punt 3 van mijn 6 punten boven aan dit artikel) allemaal aan werkzaamheden komt kijken.
4. LinkedIn skills endorsen
Tegenwoordig kun je iemands vaardigheden (skills) aanbevelen (endorsen) met een simpele klik. Vervolgens blijf je je suf klikken, want we bedenken er steeds nieuwe skills bij, Rupsjes Nooitgenoeg die we zijn. Heeft dat zin? Volgens LinkedIn-trainer Jan Willem Alphenaar wel. Die schreef dat in 2013, maar in 2018 onderschreven LinkedIn-experts nog steeds het nut.
Hoe meer endorsements je hebt voor een specifieke skill, hoe eerder je in de zoekresultaten van LinkedIn naar voren komt. Dus als jouw profiel op LinkedIn je regelmatig werk/klanten oplevert, heeft endorsen zin.
5. LinkedIn-profiel oppoetsen
Hoe je dat doet? Zo kent LinkedIn geen geheimen meer voor je.
Heb je LinkedIn-connecties gezien die emoji’s op hun profiel gebruiken? Kun jij ook.
Je kunt ook andere lettertypes gebruiken, of zinnen vet of cursief zetten. Maar ik zou dat niet doen: het maakt je posts voor blinden en slechtzienden slecht leesbaar. Ik hou het internet liever inclusief.
6. Pinterest
Hoe Pinterest te gebruiken als ondernemer?
Je kunt het gericht inzetten voor klanten. Vergeet de jacht op enorme aantallen volgers door het dagelijks uithalen van heksentoeren. Chill. Om te laten zien wat je bedoelt kun je speciaal voor je klant een Pinterestboard maken waarop je fotovoorbeelden verzamelt van wat je bedoelt. Goed sociaal medium voor ontwerpers, stijladviseurs voor mensen en huizen, koks en banketbakkers, architecten en andere zelfstandig professionals die hun klant graag een visual presenteren.
Kantlijn: fantastisch, al die foto’s op Pinterest, maar dat maakt nog niet dat je ze overal en nergens voor gebruiken mag. Ze blijven namelijk auteursrechtelijk van de maker. Wil je het goed aanpakken, en sommatiebrieven van makers voorkomen, lees bijvoorbeeld dit blog van Charlotte’s Law.
7. TekeningenRekeningen
Had een zakelijk boek speciaal voor illustratoren - in stripvorm moeten worden. Leuk! Het plan van onder meer Maaike Hartjes lijkt nu stil te liggen, maar ik hoop dat het op een dag toch uitkomt.
In het boek staan allerlei tips die ik zelf ook verspreid op mijn blog, maar dan als strip een stuk korter en bondiger.
8. Waanzinnige plannen
Nog een leuk boek. Over schijnbaar onmogelijke dingen voor elkaar krijgen, en hoe dan. Zoals in 4 maanden de grootste cd-romwinkel van Nederland uit de grond stampen in een tijdsperiode dat Kamer van Koophandel-mensen zeiden dat je daar minstens een jaar voor nodig had.
Heb geen aandelen maar ben wel bevooroordeeld: ik ken schrijver Marcel van Driel al jaren. Ik heb hem al veel onmogelijke plannen zien uitvoeren, en nou schreef hij dus in een prikkelend boek hoe jij dat ook kunt doen. Ondertussen wacht ik nog steeds mijn kans af zombie nummer 33 te spelen in een van zijn Waanzinnige Plannen die nog op de plank liggen (hoop ik).
9. WeTransfer
Gebruik je om grote bestanden tot 2GB te versturen naar je klant. Simpel, snel en compleet gedoe-loos.
Ik ben dol op apps en tools als deze. Je kunt ze direct gebruiken, zonder logins/wachtwoorden te moeten aanmaken of Algemene Voorwaarden te moeten accepteren waarin idiote dingen staan als 'nu zijn al jouw bestanden lekker van mij' of 'ik kan in jouw naam nu fijn berichten plaatsen op internet'.
Zo. En nu weer aan het werk!
Ik werkte dit blog bij op 6 juli 2022. Ik plaatste het in mei 2013.
Nooit meer tips missen? Ontvang mijn nieuwsbrief.