Hoe kom je aan klanten?
/Visitekaartjes, een website, een profiel op social media, klaar.
Dat zijn 3 dingen die starters veel inzetten als reclamemiddel.
Maar wat als er vervolgens geen tros gewillige klanten aan de voordeurbel blijkt te hangen?
Het eerste wat je kunt doen, is kijken naar je aanbod
Aan klanten komen wordt makkelijker, als je weet wat je voor wie kunt betekenen. Ik hoor vaak van starters dat ze ‘alles doen voor iedereen’. Ze willen zich niet toeleggen, want ze zijn bang daardoor leuke dingen te missen.
Maar probeer eens een advertentie te bedenken die ‘alles’ omvat en ook nog eens ‘iedereen’ aanspreekt. De kans is klein dat een klant begrijpt wat hij aan je heeft. De meesten zoeken namelijk iemand die specifiek hen kan helpen met een product of dienst dat speciaal voor hen bedacht lijkt te zijn.
Zo’n ‘alles’-advertentie zul je ook ‘overal’ moeten plaatsen, wil je iedereen bereiken. Dat kost veel tijd en geld.
Wees niet bang dat een specialisme je zal beperken. Integendeel. Binnen je specialisme zijn vaak dezelfde typen opdrachten mogelijk als wanneer je alles zou doen.
Het verschil is alleen dat je dat binnen een bepaald onderwerp of een bepaalde techniek doet ...
wat veel researchuren scheelt zodat je meer aan je verdiensten overhoudt
wat je populairder maakt onder je doelgroep én de groepen die in aanraking komen met je doelgroep, omdat je voor hen dé expert bent
waardoor je een hoger tarief kunt hanteren dan wanneer je ‘alles’ aanpakt
zodat je alles bij elkaar meer tijd en geld kunt vrijmaken om eventueel een ander specialisme te onderzoeken als je uitgekeken raakt op de jouwe
Wat je vervolgens kunt doen om klanten geïnteresseerd te krijgen:
1. Open de winkel
Een website hebben is een goed beginpunt. Maar niet voldoende om klanten te trekken. Klanten gaan je bestaan op internet niet uit zichzelf ontdekken. Daar moet je zelf wat aan doen.
Wijs mensen actief op je website. Bijvoorbeeld via je posts op sociale media, in je e-mailhandtekening, aan het eind van je presentatie. Zorg dat je website de moeite waard is om nog eens te bezoeken dankzij een pagina die actief actualiseert: een agenda, een blog, een portfolio. Zo laat je zien: de winkel is geopend.
2. Geef je kennis weg
Houd bijvoorbeeld een blog bij over je specialisme. Zo heb ik dit blog met tips en persoonlijke ervaringen over hoe je als zelfstandige focus vindt. Na verloop van tijd zien klanten je als expert, als autoriteit op het gebied van je specialisme.
Je kunt ook regelmatig een nieuwsbrief versturen. Verstuur deze niet ongevraagd aan je hele adresboek: je wilt niet als spammer te boek staan, dat is slecht voor je reputatie. Bekijk de website Spamklacht voor de juiste verzendregels. Laat via je website weten dat je nieuwsbrief bestaat, en vraag je omgeving wie van hen je allemaal mag noteren als abonnee.
NB. als je erg tegen de nieuwsbrief aanhikt, begin dan desnoods met alleen vermelden welke workshops je houdt de komende tijd. Gewoon beginnen en volhouden is beter dan maanden wachten op perfectie. Probeer er later, als je het ritme te pakken hebt, iets van te maken, waar klanten echt wat aan hebben.
Dat geldt ook voor reacties die je plaatst onder andermans post op social media. Je kennis weggeven vergroot je geloofwaardigheid.
Je kunt ook bij kranten of tijdschriften een opiniestuk of een ‘hoe doe je dat’-artikel aanbieden.
Andere mogelijkheid: houd een lezing. Informeer bij je favoriete netwerk, boekhandel, scholengemeenschap, vakbeurs of welke andere plek dan ook waar je klanten komen, of je eens een praatje mag houden.
Een artikel schrijven of een lezing houden hoef je overigens niet gratis & voor niks te doen: het is heel normaal voor je inspanningen betaald te worden en daarom vragen staat vrij.
3. Serveer een probeerportie
Geef een webinar of kennismakingsworkshop gratis of voor een speciaal introductietarief. Zet je specialisme neer.
Houd het webinar of de workshop kort: bijvoorbeeld een uur. Zo laat je mensen proeven, en hopelijk smaakt het hen naar meer. Dan kunnen ze zich aan het eind van het webinar of de workshop inschrijven voor de betaalde versie die een hele middag duurt.
4. Koester oude bekenden
Vraag aan familie, vrienden, bekenden, oud-collega's en toevallige voorbijgangers op straat, een tip: hoe val ik meer op als zzp'er?
Zo bereik je 2 dingen tegelijk: je krijgt waarschijnlijk tips waar je zelf niet aan dacht, én je wijst alle mensen die je kent op je bestaan als ondernemer. Dat kan een belletje bij hen laten rinkelen: ach ja, ik ken iemand die iemand als jij goed kan gebruiken. Tot je vraag, waren ze zich misschien niet eens zo bewust van je aanbod.
Ik werkte dit blog bij op 4 juli 2022. Ik plaatste het in januari 2009.
Nooit meer tips missen? Ontvang mijn nieuwsbrief.