Hoe kun je zichtbaar zijn op LinkedIn - zonder borstklopperij?

Je hebt een profiel op LinkedIn. En daarmee is alles wel gezegd. Want je post bijna niks. Je probéért het af en toe wel. Maar eerlijk? Het staat je enorm tegen. Je gaat toch niet opscheppen over hoe goed je bent?

Je ziet andere ondernemers verhalen en foto’s plaatsen over opleidingen waarvoor ze geslaagd zijn, klanten voor wie ze aan de slag gaan of referenties die ze kregen.

Je begrijpt waarom ze dit doen. Als je laat zien dat je nog bestaat, komt er meer werk jouw kant op. Maar voor jou voelt het als borstklopperij.

 

Ondernemer zijn is fijn, maar ging je acquisitie maar vanzelf

Kon je nieuwe klanten maar zó uit een PEZ-dispenser klikken. Maar helaas. Voor de meeste zelfstandig ondernemers geldt: je moet af en toe je hoofd buiten kantoor steken, zodat klanten denken ‘ah, jóu heb ik nodig’.

 

Zichtbaar zijn dus

De gedachte alleen al maakt je zo nerveus als een software engineer die het 3 dagen zonder zijn Dell moet doen. Want als je laat zien dat je er bent, dan vinden mensen daar wat van.

En geef ze eens ongelijk. Want zélf vind je er ook wat van.

 

Maar er is goed nieuws

Nieuwe klanten zijn helemaal niet in je successen en selfies geïnteresseerd. Ze willen hulp.

 

Je klanten hebben twijfels

Ze vragen zich bijvoorbeeld af:

Ik wil een carrièreswitch maken. Maar ben ik daar niet te oud voor?

Ik zoek een ervaren grafisch ontwerper, één met verstand van UX. Ik heb al met een paar samengewerkt zonder voldoende kennis. Wat als de volgende ook niet biedt wat ik nodig heb?

Ik verdien 5000 euro per maand. Toch lukt het me niet uit te komen met mijn inkomen. Daar schaam ik me voor, want alle andere mensen lukt het wel. Toch?

Alles wat jij dus moet doen – als loopbaancoach, als grafisch ontwerper, als financieel planner – is: ze gerust te stellen.

Net zoals je dat in gesprekken met je vrienden doet, kun je dat doen in je berichten op LinkedIn: geef inzicht. Stel mensen gerust, en laat zien dat jij weet waar je hebt over hebt.

Dus noem voorbeelden van mensen die op latere leeftijd nog heel iets anders zijn gaan doen. Film hoe je de W3C-checklist hebt toegepast in een website die je ontwierp. Beschrijf hoe vaak het voorkomt dat ook mensen die bovenmodaal verdienen moeite hebben het eind van de maand te halen.

 

Je hóéft dus helemaal niet zelf in the picture

Fijn hè? Het is geen kwestie van wennen aan zelf zichtbaar zijn, maar van wennen aan twijfels wegnemen.

 

Maar dat is toch niet interessant voor lezers, schrijven en praten over twijfels?

Niet als je een Nobelprijs wilt winnen nee. Wel als je klanten wilt helpen een goede geïnformeerde keus te maken. Ben jij een match voor ze? Snap je wat ze nodig hebben? En vooral ook: snap je waar ze vandaan komen? Wat ze al geprobeerd hebben? Waar ze staan in hun ontwikkeling, of met hun bedrijf?

 

En wat als niemand erop reageert?

Ja, dat motiveert niet. Dat begrijp ik goed. Toch zijn reacties minder belangrijk dan je denkt. Als ik een euro kreeg voor iedereen die op een verjaardag tegen me zegt: ik lees je posts terwijl ze nog nooit op een hartje hebben geklikt, dan kon ik nu naar Porto om bier te drinken met Gaby en René.

Belangrijker is of je na enige tijd merkt dat er meer klanten opduiken. Klanten die bij je passen, omdat ze hebben gelezen dat je ze begrijpt.

 

Wat als iemand negatief reageert?

Ook dat is reden voor een mini-wave: je valt op met je visie. Dan heb je altijd mensen die verheugd zijn dat je het deelt, en mensen die zich verzetten tegen dit perspectief dat niet past bij hun wereldbeeld. Of misschien zijn ze wel jaloers, dat kan ook.

 

Oké. Hoe begin ik dan?

Waar twijfelen je klanten vaak over? Geef daarin eens inzicht op LinkedIn.

Meer lezen?

👉 Mijn wekelijkse MotivatieMails moedigen je aan vanaf de zijlijn. Geen funnel. Gewoon nuttig leesvoer.